Zelfverzekerd kiezen door studiekeuzebegeleiding

Studiekeuzebegeleiding helpt in je persoonlijke ontwikkeling

Zelfverzekerd kiezen door studiekeuzebegeleiding. Dat klinkt als een geslaagd traject. En dat is het ook. Gelukkig kijken steeds meer scholieren en studenten met dit gevoel terug op hun studiekeuzetraject. Niet alleen leren zij zichzelf beter kennen, ook leren ze waarom ze twijfelen over hun keuze, welke niet-helpende gedachten er in hun hoofd om gaan of waarom ze een bepaalde keuze niet durven maken.

Zelfinzicht

Weten waar je goed in bent, weten wat anderen in jouw waarderen. Erachter komen waar je interesses liggen en een kijkje nemen in jouw toekomstige werkveld. Dit leer- en doe je allemaal tijdens je studiekeuzetraject. Duurt zo’n traject dan lang? Dat valt eigenlijk wel mee, zeker als je weet wat je allemaal over jezelf leert. In een week of 6 tot 8 ben je al een heel eind op weg. Enkelen zijn er dan al helemaal uit. Net zoals Lev. Hij wist na drie gesprekken al wat hij wilde studeren. Een studie op zijn lijf geschreven. Het enige is, hij durfde de stap niet te nemen. Helemaal van Leende naar Rotterdam.

Twijfel, angst, onzekerheid

De ene student is er hartstikke klaar voor om het studentenleven in te gaan. De andere heeft daar toch meer moeite mee. Het ouderlijk huis verlaten, op kamers, niemand meer die dagelijks voor je zorgt. Geen moeder meer die je achter je broek zit dat je echt nu aan je huiswerk moet.  Alles zelf doen en zelf regelen. Zo ook Lev. Hij had zijn studie gevonden, maar zijn ouders, zijn sportclub en zijn vrienden achter laten, dat zag hij echt niet zitten. Hij kreeg zelf buikpijn van het idee dat hij alles moest achterlaten.

Relativeren, gedachten op een rijtje zetten en toekomstbewust je studie kiezen

In 1 gesprek van 1,5 uur hebben we al zijn twijfels op een rijtje gezet. Waar zit nu het grootste knelpunt, welke gedachten zijn reëele gedachten. Welke zijn helpend en welke gedachten maak je veel groter dan dat ze in werkelijkheid zijn. Ben je de enige met deze gevoelens of is het heel normaal dat je het spannend vindt, om zo’n grote stap te nemen. Na het vierde en laatste gesprek is Lev helemaal zeker van zijn zaak. Een aantal dingen zijn op te lossen, andere zaken blijken bij nader inzien toch niet zo groot of lastig als hij zelf dacht. En dat laatste, het missen van zijn vertrouwde omgeving, dat gevoel mag er best zijn. En een nieuw begin maken is ook lastig, zeker als je zo gehecht bent aan je omgeving net als Lev.

Studiekeuzebegeleiding is dus meer dan alleen je studie kiezen. Het helpt je ook in je persoonlijke ontwikkeling!