Een tussenjaar? Goed benutten dat jaar!

Een tussenjaar. Is dat nou eigenlijk aan te bevelen, of is het een weggegooid jaar? Als je een tussenjaar neemt om na te denken wat je wilt studeren, dan is het slim om iets te doen wat helpt jezelf of het beroepenveld beter te leren kennen. Want met alleen ‘nadenken’ kom je er niet. Ga er op uit! Doe iets met dat jaar wat je naar eigen believen mag invullen. Een mooi voordeel is dat scholieren die hun tussenjaar zinvol besteden, minder snel uitvallen tijdens hun vervolgstudie.

 

Wat veel scholieren en hun ouders niet beseffen, is dat een tussenjaar dus juist heel nuttig kan zijn. Mits je een plan hebt hoe je dit tussenjaar gaat besteden. Nuttig wil niet zeggen dat het ook saai is. Integendeel, door een plan te hebben om erachter te komen wat past bij jou, waar jij geïnspireerd van raakt en waar jij enthousiast over vertelt aan je vrienden is veel leuker dan eindeloos series kijken, in bed liggen, dom werk doen en 100x per dag je whatsapp, facebook en instagram checken.

 

Thuis vind je het antwoord niet

Want zo ziet een gemiddeld tussenjaar er bij veel scholieren uit. Voor niemand goed, voor niemand inspirerend. Zonder uitdaging en zonder mensen of omgevingen om je heen die je aan het denken zetten, kom je tot geen enkel inzicht. Hooguit het inzicht dat dit niet is wat je wilt. Maar goed, dat wist je waarschijnlijk al.

 

Wat dan wel?

Hoe benut je een tussenjaar nu zo goed mogelijk? Dat ligt eraan wat de reden is dat je een tussenjaar in last. Weet je niet wat je wilt omdat het aanbod overweldigend is, ga dan op zoek naar je eigen talenten, interesses en praat eens met mensen uit het werkveld. Zoek een bijbaantje of een stage in het werkveld dat je interesse heeft.

Ligt de echte reden van het tussenjaar elders, meer op het persoonlijke vlak (bijvoorbeeld faalangst, onzekerheid of overspannenheid), ga dan hieraan werken door middel van een cursus, coaching of training.

 

Vind je het zelf lastig om een plan te maken om je tussenjaar goed te besteden, dan kan een studiekeuzecoach je hierbij helpen. Lees meer over onze methode