Wat mag dat nou kosten, goede studiekeuzebegeleiding?

Ongeveer één op de drie studenten start met een studie die zij vervolgens niet afmaken. Dat is ontzettend zonde. Zonde van de tijdsinvestering van studenten zelf, zonde van de tijdsinvestering van docenten, zonde van het weggegooide collegegeld, en zonde van de energie die erin is gestoken door ouder, onderwijsinstelling en maatschappij. Want het verstrekken van studiefinanciering en het subsidiëren van hogescholen en universiteiten zodat er ‘betaalbaar’ onderwijs ontstaat, wordt uiteindelijk gewoon betaald door de werkende medemens. Jij dus, en ik ook.

Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor het belang van een goede studiekeuze. Het onderwerp komt regelmatig in de media en ook middelbare scholen, hoge scholen en universiteiten zijn meer en meer bezig om uitval in het eerste jaar te reduceren. Studiekeuzebegeleiding werkt vanuit een ander perspectief. Daar wordt vooral gekeken waar een toekomstige student het beste tot zijn of haar recht komt. In wat voor werkcontext is dat, waar zit iemands talent, waar haalt iemand energie uit en wat wil iemand later met trots gaan doen? Dat is hetgene dat studiekeuzebegeleiding zo uniek en waardevol maakt. Dat de uitval in het eerste jaar daarmee wordt gereduceerd is een gelukkig bijeffect. De crux zit hem in het kennen van jezelf, het weten waar je goed in bent en het uitstippelen van een toekomst waarin je gaat voor een baan waar je écht gelukkig wordt. Geweldig toch?

Geweldig is het zeker, maar er hangt ook een prijskaartje aan individuele begeleiding. Het is een investering die je doet voor je eigen toekomst en 100% zekerheden biedt het helaas nooit. Want de mens is een mens. Maar is het de investering dan wel echt waard? Om te staven wat professionals er, achteraf gezien, voor over zouden hebben om een juiste studiekeuze te maken, heeft Studierevolutie deze doelgroep bevraagd. En wat blijkt, een meerderheid van de ondervraagden (60%) zou vroeger geholpen zijn bij het maken van een juiste studiekeuze. 50 Procent zou, met de kennis van nu, een heel andere studie gevolgd hebben. Namelijk een studie die beter past bij de interesses en talenten. Als je vervolgens kijkt naar het bedrag wat men er in de regel voor over zou hebben om op een goede manier begeleid te worden in het maken van een studiekeuze, dan zegt 45% hier maximaal €500,- voor over te hebben. Nog eens 45% van de ondervraagden is bereid hier €500,- tot €1000,- voor te betalen.

Investeren in je toekomst, dat is eigenlijk wat studiekeuzebegeleiding doet. Ontdekken van je talenten, weten waarom je die bepaalde studie doet (omdat je dát beroep uiteindelijk ziet zitten) en vol vertrouwen beginnen aan je vervolgstudie. Een betere investering bestaat er naar mijn mening bijna niet.

Meer informatie over de werkwijze van Studierevolutie? Check www.studierevolutie.nl/contact en neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.