Waarom keuzestress bij je studiekeuze?

Studiekeuze – Als je maar gelukkig bent” en “Je moet vooral doen wat je leuk vindt”. Dit lijkt natuurlijk een fantastisch uitgangspunt voor jongeren. Veel ouders willen dat hun kind gelukkig is en dat ze eigen keuzes maken, zo ook hun studiekeuze. Deze keuzevrijheid zorgt enerzijds voor een heleboel mogelijkheden. Want, in deze tijd kan alles. Anderzijds zorgt dit juist voor keuzestress. Eén op de zes jongeren ervaart keuzestress. Ze voelen zich verantwoordelijk voor hun eigen geluk en dus voor het maken van de juiste keuzes die hieraan vooraf gaan. De keerzijde is dat zij zich ook verantwoordelijk voelen voor hun eigen fouten.

“Ik moet een goede studiekeuze maken”

Daarbij komt dat jongeren continu worden geconfronteerd met ideaalwerelden. Op social media worden alleen die foto’s gepost van gelukkige momenten, spannende ervaringen en successen. Zo lijkt het alsof anderen precies weten wat ze doen, alleen maar leuke dingen meemaken en bewuste en juiste keuzes maken. Dit beeld maakt onzeker. Waarom zij wel, en ik niet?!

Het is dus vrij logisch dat je het moeilijk vindt en soms ook bang bent om een goede studiekeuze te maken. Want, verkeerd kiezen is in de ogen van jongeren a. Je eigen schuld en b. Je bent de enige.

Hoe leer je kiezen?

Als studiekeuzebegeleider kan ik een aantal dingen opschrijven die in de praktijk regelmatig terug komen. Noem het inzichten, tips of uitgangspunten. Hieronder staan de belangrijkste opgenoemd.

De juiste keuze bestaat niet

Voor niemand is er een op maat gesneden studie die 100% past. Er komt niet plotseling een studie uit de hemel vallen waar jij lyrisch over bent.  Ook niet na een studiekeuzetraject. Want twijfelen over je keuze, dat hoort er altijd bij. Het gaat er niet om dat je de juiste keuze maakt, het gaat erom dat je een keuze maakt en hier het beste voor jezelf uit haalt.

  1. Een bewuste keuze maken, is iets wat je wél kunt doen. Er is een heleboel dat je wel kunt doen om een passende studie te kiezen. Dit bestaat uit het leren kennen van jezelf, van je waarden, van je interesses en van je talenten. Als je dit in beeld hebt maak je je studiekeuze vanuit jezelf (in plaats van dat je naar het aanbod kijkt).
  2. Door het opdoen van ervaringen weet je beter waarvoor je kiest. Door je te verdiepen in je toekomstmogelijkheden weet je beter waarvoor je gaat studeren. Door het meelopen of stage lopen heb je een reëel beeld van wat je te wachten staat. Niet alleen tijdens je studie, maar ook daarna, als je aan het werk gaat. Probeer een dag mee te lopen, of spreek iemand uit het werkveld aan. Wat drijft diegene en wat vindt hij/zij niet leuk aan zijn werk. Zo werk je aan het creëren van een reëel beroepsbeeld. Lees hier verder voor concrete tips

Ben niet bang om te kiezen

Door te vallen en weer op te staan word je wijzer. Is je studiekeuze toch niet wat je ervan had verwacht, zie dit dan als leerpunt en neem deze ervaringen mee bij je volgende keuze. Je zult in je leven wel vaker keuzes maken die achteraf anders uitpakken dan je had verwacht. Zo is het leven, dat hoort erbij. Als je je voldoende hebt verdiept in de keuzes die je maakt, mag je hier positief op terug kijken. Op dat moment was dat voor jou de beste optie. Ieder mens ontwikkelt zich. Iedere keuze zal jou inzicht geven en zal jou versterken in je persoonlijke ontwikkeling. Natuurlijk is het spannend om een studiekeuze te maken, maar door goed naar jezelf te kijken en serieus research te doen en maak je je keuze wel met een verhaal.

Wil jij ook hulp bij je studiekeuze? Neem gerust contact op