Waarom begeleiding bij studiekeuze?

Waarom begeleiding bij studiekeuze? Laatst stond ik voor een groep met ruim 150 eindexamenkandidaten. Op de vraag “wie weet wat hij of zij volgend jaar wil studeren?” bleef het stil. Wat bleek? Het merendeel wist niet wat hij wilde gaan doen na het eindexamen. Natuurlijk zijn er altijd mensen die vanaf dat ze kind zijn weten wat ze ‘later willen worden’. Zij kiezen hun studie zonder blikken of blozen en na een aantal jaren kiezen zij het beroep waar ze altijd van droomden. Alleen, voor de meeste van ons ligt het net even wat ingewikkelder. De meesten van ons weten niet precies wat ze willen. En dat ‘niet weten’ is voor veel jongeren ontzettend lastig.

Gevoel van onzekerheid

In onze wereld, vol met volmaaktheid en maakbaarheid, kan je kwetsbaar en onzeker voelen -zeker als je nog aan het begin staat van je professionele ontwikkeling. Iedereen lijkt te weten waar ze goed in zijn, wat ze willen en hoe ze daar moeten komen. Hoe confronterend is het om dat steeds weer onder ogen te komen? Laat staan als je nog jong bent en nog niet helemaal weet wie je bent, waar jij voor staat, en wat jij wil bereiken in je leven. Een studiekeuze is een behoorlijke stap op dit ontwikkelingspad, en is dus best een belangrijke keuze.

Probeer te relativeren

En die onzekerheid kan zorgen voor flink wat stress. Want, met zoveel keuze, is de kans dat je de verkeerde keuze maakt immers ontzettend groot. Toch? Of valt dat wel mee? Natuurlijk is je studiekeuze een belangrijke keuze, maar maak het ‘verkeerd’ kiezen ook niet te groot. Van iedere stap in je leven leer je. De wereld om ons heen is niet zo perfect als alle plaatjes op Instagram doen vermoeden. Iedereen twijfelt, iedereen heeft weleens een rotdag. Bijna niemand weet het al precies.

En neem je tijd

Stress bij het maken van je studiekeuze kan je deels voorkomen door rustig de tijd te nemen voor deze keuze. Relativeer al die eisen die je aan jezelf stelt, zoals in één keer goed willen kiezen, en ontdek wat je eigenlijk wilt met je leven. Begeleiding bij je studiekeuze kan je hierbij helpen. Enerzijds kies je zo weloverwogen en doordacht voor jouw richting, anderzijds leer je om keuzes te maken. Ook als je te maken hebt met faalangst of perfectionisme. Want 1 ding is zeker, je bent echt niet de enige.