Tips bij het maken van een studiekeuze

Tips bij het maken van een studiekeuze. De vraag welke studie er goed bij je past, is voor veel jongeren en hun ouders, lastig te beantwoorden. Het maken van een studiekeuze is ook niet niks. Veel jongeren kiezen verkeerd en belanden ongewenst in een tussenjaar. De vraag of dit erg is, is een andere discussie.

In dit artikel worden een aantal nuttige tips gegeven die je kunnen helpen bij het maken van een studiekeuze.

Studiekeuzetip 1: Begin bij het kijken naar je eigen kwaliteiten

In plaats van te kijken welke studies er allemaal zijn, is het juist goed om dat even te laten. Begin bij het kijken naar jezelf. Waar ben ik goed in? Niet alleen je vakken op school, maar ook dingen die je daarnaast doet. Als je het lastig vindt om deze vraag te beantwoorden, vraag hier dan eens naar bij je ouders, vrienden, teamgenoten of andere mensen die jou goed kennen.

Ook dingen die je leuk vindt zijn heel belangrijk om op te schrijven. Probeer bij het in beeld brengen van je interesses en je kwaliteiten een slagje dieper te gaan door jezelf bijvoorbeeld deze vragen te stellen:

  • Wat vind ik zo leuk aan Engels? (de geschiedenis, het feit dat ik me overal verstaanbaar kan maken, het theoretisch leren van een andere taal etc.)
  • Welke talenten zet ik in bij het voetbal? (het scoren, samen als team een resultaat behalen of het organiseren van toernooien)
  • Waarom waarderen mijn vrienden mij? (ik kan erg goed luisteren, ik breng altijd sfeer, ik neem gemakkelijk beslissingen, ik bereid uitjes altijd goed voor)

Studiekeuzetip 2: Durf groot te denken

We zijn in Nederland vooral gewend om niet boven anderen uit te steken en om maar gewoon ‘normaal’ te doen. Zeggen over jezelf waar je goed in bent (zie tip 1) vinden we vooral ongemakkelijk. Waarom zo bescheiden? Het is juist goed voor je zelfvertrouwen om eens op een rijtje te zetten waar je goed in bent.

Een mooi vervolg hierop is om eens helemaal vrij te denken. Wat nu als alles mogelijk zou zijn, wat zou jij dan het allerliefste doen. Probeer dit eens op te schrijven en heb het er eens over met je ouders of vrienden. Schuilt er misschien een ware ondernemer in jou? Sta jij het liefste voor anderen klaar? Werk jij het allerliefst met kleine kinderen of streef jij ernaar om later in een groot huis te wonen en een dikke auto te rijden? Wat zijn voor jou de dingen die ertoe doen? Waar sta jij graag voor op? Wie is jouw idool en waarom dan?

Studiekeuzetip 3: Kies voor jezelf

Hoe voor de hand liggend dit ook klinkt, ga bij een studiekeuze uit van je eigen gevoel. Ga geen studie volgen omdat je denk dat dit moet van een ander, of omdat je beste vriend of vriendin hetzelfde gaat studeren. Het is jouw toekomst waar je aan gaat werken en die van niemand anders. En niemand anders heeft er last van als jij later accountant bent maar je dit helemaal niet leuk vindt.

Hetzelfde geldt voor het niveau van de studie. Voor veel jongeren is het logisch om na het VWO een WO-studie te volgen. Een studie volgen op een niveau lager vinden mensen vaak zonde van je capaciteiten. Terwijl het best zo kan zijn dat jij met je VWO-diploma veel beter tot je recht komt in een praktijkgerichte omgeving dan in een theoretisch/wetenschappelijke omgeving

Studiekeuzetip 4: Ga niet mee in vooroordelen

‘In de zorg is geen brood te verdienen’ of ‘een studie met talen vind ik helemaal niks’. Door hele branches bij voorbaat al uit te sluiten, is de kans groot dat je een interessante studie over het hoofd ziet. Het kan best zo zijn dat het in de zorg lastiger is om een baan te vinden, maar als dit nu hetgene is wat jij het allerliefste doet, moet je dit dan laten omdat de baankansen voor deze branche slecht zijn?

Een aantal jaren geleden wilde niemand de opleiding volgen tot leerkracht basisonderwijs (PABO). Overal in de media was toen te lezen dat het aantal kinderen terugliep, dat klassen steeds kleiner werden en dat er veel minder leerkrachten nodig waren. De tijd heeft die voorspellingen ingehaald. Er is inmiddels een groot tekort aan leraren! Trek je dus niet teveel aan van deze voorspellingen.

Studiekeuzetip 5: Bezoek open dagen en meeloopdagen ACTIEF

Heb jij op basis van de eerste stappen al een shortlist kunnen maken van interessante studies? Dan is het tijd om je verder in deze studies te verdiepen. Het bezoeken van open dagen en meeloopdagen is natuurlijk een hele goede manier om informatie te krijgen. Let wel op dat hogescholen en universiteiten hele marketingafdelingen inzetten om zoveel mogelijk studenten binnen te hengelen. Probeer hier doorheen te kijken!

Bereid je voor op een open dag, bedenk van tevoren een aantal vragen die voor jou belangrijk zijn. Mocht je hier inspiratie voor willen? Stuur dan even een mailtje naar info@studierevolutie.nl en je ontvangt een lijst met vragen die jou kunnen helpen. Ga ook in gesprek met studenten of oud-studenten. Zij vertellen vaak objectiever hoe zij hun studie ervaren en wat er leuk maar ook minder leuk aan is.

Studiekeuzetip 6: Ga in gesprek met mensen uit het werkveld

Een studie is een middel om ergens te maken en geen doel op zich. Het diploma geeft je de mogelijkheid om een baan te vinden in het werkveld waar jij graag in wilt werken. De opleiding duurt zo’n 4 jaar, jouw werkende leven duurt vele malen langer. Daarom is het belangrijk dat je weet waarvóór je gaat studeren. Hoe ziet jouw werkende leven er later uit? Wie kan jou dat beter vertellen dan een tandarts, een communicatiespecialist of een civiel engineer.

Hoe kom ik aan die mensen? zul je denken. Vaak is je netwerk groter dan je denkt. Zo hebben je ouders een netwerk maar ook je buren, ooms, tantes en ouders van vrienden. Ga op zoek naar mensen die het werk uitoefenen waar jij interesse in hebt en ga met hen in gesprek. Wat is er zo leuk aan het werk dat zij doen, en wat is er minder leuk aan? Zo krijg je een heel reëel beeld van jouw toekomstige beroep.

Studiekeuzetip 7: Realiseer je, de perfecte keuze bestaat niet

Heb je het idee dat er dé juiste studie voor jou bestaat? Helaas, in de meeste gevallen is dat er niet. Bijna niemand heeft het wauw-gevoel bij hun gekozen studie. Overal zitten voor- en nadelen aan en bij iedere studie volg je vakken die je minder liggen of die je minder interesseren. Het gaat er bij een studie om dat je de inhoud interessant genoeg vindt en dat vooral de praktijkcasuïstieken je aanspreken. Want deze praktijklessen (gastcolleges, opdrachten voor het werkveld etc.) geven een vrij realistisch beeld waartoe je wordt opgeleid.

Studiekeuzetip 8: Een studiekeuze is geen keuze voor het leven

Hiermee wordt bedoelt dat er meerdere wegen leiden naar jouw droombaan. Tenzij je bijvoorbeeld huisarts, verloskundige of advocaat wilt worden, dan heb je wel een specifieke opleiding nodig. Voor tal van andere beroepen maakt het niet zoveel uit welke specifieke studie je hebt gevolgd, als je maar feeling hebt met het onderwerp. Neem eens een kijkje op vacaturesites, daar zul je zien dat werkgevers vooral een bepaald werk- en denkniveau vragen en een studie in bijvoorbeeld een economische, technische of sociale richting.

Als voorbeeld noemen wij het vak van studiekeuzebegeleider. Met zowel een studie Sociologie, Psychologie, HRM of zelfs Economie kun je dit vak uitoefenen. Hetzelfde geldt voor een heleboel beroepen. Wist je dat meer dan de helft van de mensen na een aantal jaren niet meer werkt in de richting waarvoor ze gestudeerd hebben. Vraag maar eens aan je ouders!

Succes met je keuze!

Wij hopen dat je wat hebt aan de tips die hierboven genoemd staan. Natuurlijk blijft het ontzettend moeilijk om een juiste studiekeuze te maken. Misschien zit jij op basis van dit artikel nog met vragen of heb je hulp nodig bij een aantal stappen. Stuur dan een berichtje aan info@studierevolutie.nl en jouw vraag wordt beantwoord!

 

 

 

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.