Onderwijsbeurs Eindhoven en studiekeuze

Studiekeuzebegeleiding. Onlangs stond ik als coach op de onderwijsbeurs in Eindhoven voor studiekeuzebegeleiding. Ik heb jongeren en hun ouders kort begeleid in hun zoektocht naar een passende studie. Dat deed ik door middel van speedcoaching ( in 15 minuten een stapje op weg helpen met de goede studiekeuze). Van de 16 kandidaten die ik tussen 09.00 en 16.00 uur sprak, typeerden zowel Lesley als Mark, Lilly, Renske, Robin, Floor, Chee-Lin, Fenne en Lianne zichzelf als ‘sociaal en betrouwbaar’ en alle 9 willen ze later ‘iets met mensen’ gaan doen.

‘Iets met mensen’

‘Iets met mensen’ willen doen, dat is een breed begrip. Bestaat er überhaupt wel werk dat ‘niks met mensen’ te maken heeft? Overal werk je met mensen, mits je boswachter of vrachtwagenchauffeur bent. Maar ook dan heb je te maken met collega’s.

Dus daar zit ik dan, in een coachgesprek met een scholier, veelal vergezeld door een ouder, die beiden hopen op een briljante ingeving vanuit mijn kant. Als ouder heb je een zware taak, wanneer je je kind wilt helpen een keuze te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Want hoe maak je dat ‘iets met mensen’ nu concreet.  Hoe kies je daar een juiste studie bij?

Maak het concreet

Vragen, vragen en doorvragen. Ga als ouder het gesprek aan en probeer erachter te komen wat ‘iets met mensen’ voor uw zoon of dochter betekent. Wat houd dat voor jou in, ‘iets met mensen’? Met wat voor mensen wil je werken? Jongeren of ouderen. Zieke of gezonde mensen? Ben je een sociaal werker of ben je juist iemand die energie haalt uit het ontwikkelen en coachen van mensen? Wil je mensen in het bedrijfsleven aansturen, wil je mensen helpen die last hebben van hun knie, rug of oren? Wil je een zakelijke relatie met mensen of juist een persoonlijke? Ben je meer gericht op het verzorgen of ben je iemand die anderen wilt vermaken? U leest het al, er zijn zo ontzettend veel richtingen die je uit kunt als je ‘iets met mensen’ wilt gaan doen. Daarom is het belangrijk om zo concreet mogelijk te hebben wat dat ‘iets met mensen’ dan zo interessant maakt.

Lastig om het gesprek aan te gaan?

Voor u als ouder kan het lastig zijn om met geduld en met een objectieve blik het gesprek aan te gaan rondom de studiekeuze. Gelukkig zijn daar mensen voor die dat geduld en die objectieve blik hebben en die deze taak graag van u overnemen.

Zo is Lesley gewezen op het werk als Verloskundige (iets met mensen), Robin gaat zich verdiepen in de entertainmentbranche (iets met mensen), Lianne gaat naar een open dag van Human Resource Management (ook iets met mensen) en Mark lijkt een geboren manager (inderdaad, ook iets met mensen). Allemaal werk met mensen, maar o zo verschillend.

Nieuwsgierig wat een studiekeuzecoach kan betekenen voor uw zoon of dochter? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.