Kiezen voor een tussenjaar

Steeds meer jongeren kiezen na hun eindexamen niet direct voor een vervolgstudie maar ze nemen een tussenjaar. Ze nemen een jaar vrij voordat ze beginnen aan hun studie. De reden voor een tussenjaar is vaak dat ze nog geen studiekeuze kunnen maken. Maar wat kan je doen in een tussenjaar, zodat dit jaar bijdraagt aan het maken van een goede studiekeuze?

Wel of geen tussenjaar?

Er zitten natuurlijk nadelen aan het kiezen voor een tussenjaar, maar die zijn er ook als je te snel of onvoldoende doordacht een studiekeuze maakt. Studenten die direct na de middelbare school beginnen met hun studie, daarvan valt 1 op de 3 in het eerste jaar uit. Een tussenjaar kan ervoor zorgen dat de kans op uitvalt wordt verkleind. Alleen is het dan verstandig om het tussenjaar zinvol in te vullen.

En hoe die invulling eruitziet, is per persoon verschillend. Het is hoe dan ook belangrijk dat je gedurende je tussenjaar bezig blijft. Prop je tussenjaar niet té vol, want juist vanuit ontspanning (en dan bedoelen we niet eindeloos netflixen en bezig zijn op je telefoon) ontstaan ideeën. Zorg ervoor dat je een plan hebt, anders verzand je in verveling. Dat is niet goed voor jou, je geest en je lijf en het is al helemaal niet goed voor de relatie met je ouders, broers en zussen.

Ideeën voor een tussenjaar

Stel jezelf de vraag waarom je een tussenjaar in last. Wat wil je vervolgens in dat tussenjaar gaan beleven. Welke ervaringen wil je op doen, wat had je altijd al willen leren of welke hobby wil je nu eens serieus aanpakken. Als je voor jezelf helder hebt wanneer je met een goed gevoel terugkijkt op je tussenjaar, krijgt je jaar al een beetje vorm.

Wat ideeën voor een tussenjaar zijn bijvoorbeeld; reizen, een taal leren, werken, studiekeuzebegeleiding, vrijwilligerswerk, uitrusten, high school, een onderneming beginnen, stagelopen. Genoeg ideeën, maar wat past er bij jou?

Moeilijk om een studiekeuze te maken

Als de reden voor je tussenjaar te maken heeft met het niet kunnen maken van een studiekeuze, dan kan studiekeuzebegeleiding een uitkomst bieden. Zeker als je besluit om een jaar te werken, is dat goed te combineren met studiekeuzebegeleiding. De voordelen hiervan zijn dat je je ontwikkelt op persoonlijk vlak, je krijgt zelfinzicht, je bent zekerder over je studiekeuze en je bent gemotiveerder om te gaan studeren (want een jaar werken was toch ook niet alles).

Mocht je nu inderdaad twijfelen over je studiekeuze, kies dan niet lukraak een vervolgstudie maar overweeg een tussenjaar. Ga dan wel serieus aan de slag met je studiekeuze!