Studiekeuze maken stressvol? Dat valt best mee

Is je studiekeuze maken stressvol voor jou? Nou, je bent niet de enige. Veel, heel veel scholieren voelen druk om te kiezen en vinden hun studiekeuze een stressvolle keuze. Het is ook best een belangrijke keuze, je studiekeuze. Maar allesbepalend is het nu ook weer niet. En wat nu als je verkeerd kiest? Nou, dan heb je in ieder geval iets geprobeerd. 

Een studie waar je dolenthousiast over bent….

Natuurlijk wil je een studie kiezen die je leuk vindt. Een studie die past bij jouw kwaliteiten. Een studie die je ligt, die ook aansluit bij dat wat je kan. Dat is, denk ik, niets teveel gevraagd. Wil je een studie die volledig aansluit bij jouw interesses, jouw kwaliteiten en jouw voorwaarden. Dream on… Er is niet 1 studie die 100% aansluit bij alles wat jij belangrijk vindt. Dat bestaat gewoon niet. Jij bent namelijk uniek. En een studie, een studie moet aansluiten bij de gemiddelde student. Gemiddeld dus. En jij bent alles behalve gemiddeld.

Ik weet niet welke richting ik op wil

Ook dit is helemaal niet vreemd. Natuurlijk weet je dat niet. Je bent nog maar 18/19/20 jaar (of nog jonger?!). Bijna niemand weet op deze leeftijd wat hij wil. Dus ook jij niet. Het gaat er ook niet om dat jij de goede keuze maakt, het gaat erom dat jij een studie kiest en daar dan het beste van maakt. Met de kennis die jij op dit moment hebt.

Meerdere wegen leiden naar jouw toekomst

Zelf heb ik bijvoorbeeld eerst Toerisme en Recreatie gestudeerd. Daarna heb ik nog Sociologie gestudeerd aan de Universiteit. En nu, nu begeleid ik jongeren in het studiekeuzeproces. Mijn collega’s hebben allemaal wat anders gedaan. De ene personeel en arbeid, de andere psychologie en weer een andere bedrijfskunde. O ja, en ik ken zelfs iemand die vanuit de biologie uiteindelijk de switch gemaakt heeft naar loopbaancoaching. Totaal iets anders. Uiteindelijk maakt het, op de langere termijn, helemaal niet zoveel uit welke studie je precies gevolgd hebt.

Relativeer je studiekeuze een beetje

Kun je bovenstaand verhaal geloven? Dat het echt allemaal wel goed komt? Kies dan een studie die je goed ligt, die je bovengemiddeld interessant vindt en worstel je door de vakken heen die je niet interesseren, of die je lastig vindt. Dat hoort er namelijk ook bij. Worstelen, balen, zweten en blokken. Dit is namelijk onderdeel van het experiment ‘leven’. Zonder tegenslag, ook geen euforie. Zo werkt het nu eenmaal. En met een positieve instelling en doorzettingsvermogen, komt die baan die jou goed past echt wel een keer op je pad.