Studiekeuze maken; hoe help ik mijn kind?

Studiekeuze maken; hoe help ik mijn kind? Gelukkige kinderen, dat streeft vrijwel iedere ouder na. Misschien is dit wel dé lastigste taak voor opvoeders. En hoe ouder je kind wordt, hoe complexer de problemen en uitdagingen vaak zijn. Het maken van een studiekeuze is voor veel jongeren een lastig proces, met lang niet altijd het gewenste resultaat. Terwijl een fijne baan, en dus een passende studie, toch een belangrijke factor is voor geluk. We spenderen zo ongeveer meer uren op kantoor, dan thuis. Wat kunt u als ouder nu doen om uw kind te helpen bij die belangrijke studiekeuze?

De studiekeuze is de eerste zelfstandige keuze met grotere consequenties

Een heleboel, eigenlijk. Ouders zijn voor veel jongeren één van de belangrijkste mensen in hun leven. Jullie mening doet er toe. Als het gaat om het maken van een studiekeuze, is het  belangrijk om je te realiseren wie er verantwoordelijk is voor deze keuze. U, of uw kind? De studiekeuze is één van de eerste keuzes die een jongere zelfstandig moet maken. Want de richting die hij of zij op gaat, daarin moeten zij het zien te maken. En niet jij, als ouder.  Zij moeten het gaan doen en zij moeten daar gelukkig mee zijn. Geef je kind dus autonomie, maar laat ze niet volledig los. Ze hebben jullie nodig want ze zijn volop in hun ontwikkeling.

Keuzes maken moet je leren

Een studiekeuze maken is een eerste oefening in het maken van keuzes. Want na de studiekeuze komen er nog veel meer keuzes. Welke minor ga ik volgen? Wat voor specialisatie kies ik? Waar ga ik stagelopen? Ga ik überhaupt stagelopen? Allemaal keuzes die een jongere zelfstandig zal maken. Als ouder is het belangrijk om belangstelling te tonen, zelfs bij ‘gekke’ ideeën. Neem deze serieus en ga op in je rol als ‘coach’.

Doorvragen, doorvragen, doorvragen

Dit betekent met name doorvragen, doorvragen en nog eens doorvragen. Waarom wil je dit studeren? Wat is je beeld hierbij? Welke dingen lijken je niet zo leuk aan de studie? Wat zou je graag willen leren? Door deze vragen te stellen, laat je je kind nadenken over het waarom. Waarom kies ik dit, en niet dat? Zo wordt de studiekeuze beargumenteerd en overdacht genomen. Want, een eigen keuze maken is veel krachtiger dan iets gaan doen omdat een ander dit voor je bedacht heeft.

Concrete tips voor uw zoon of dochter zijn hier te vinden.