Studiekeuze en perfectionisme. Noortje deelt haar ervaringen

Studiekeuze en perfectionisme. Noortje (18 jaar) deelt haar ervaringen. Noortje komt half januari bij Studierevolutie voor een intakegesprek, samen met haar vader. “Het maken van keuzes is nooit mijn sterkste kant geweest; al gaat het om de kleinste, minst belangrijke keuzes, of juist de meest belangrijke, bepalende keuzes in mijn leven, ik zal bang zijn om ooit een verkeerde keuze te maken en daar later spijt van te hebben. Dit is ook het geval geweest met mijn studiekeuze”.

Keuzes maken als perfectionist is lastig

Op de middelbare school werd dit zichtbaar. Niet kunnen kiezen welke talen ze zou volgen. Wel of geen Latijn en Grieks. Frans of Duits, International Baccalaureate English ja of nee? “Achteraf gezien waren de keuzes gemakkelijk en heb ik nergens spijt van. Maar door mijn perfectionisme was ik elke dag heel lang bezig met mijn huiswerk en had ik geen tijd meer om na te denken welke studie ik wil gaan doen. En toen ik me daar eenmaal mee bezig hield begon ik overal aan te twijfelen. HBO of WO? Zal ik de bèta kant kiezen, of toch maar taal en cultuur? Ik wist het echt niet en ik was bang voor een verkeerde keuze”.

Onverwacht een tussenjaar

In september is ze gestart met de studie Global Law. Deze studie stond goed aangeschreven. Maar hij voldeed niet aan haar verwachtingen. “Bovendien was ik in die periode best gestrest en beleefde ik te weinig plezier aan mijn opleiding. Ik besloot te stoppen, maar de stap nemen om te stoppen vond ik erg lastig. Ik, een tussenjaar? Dat had ik van tevoren niet gepland. Maar doorgaan met deze studie was voor mij ook geen optie. Nadat ik in gesprek ben gegaan met mijn ouders, en zij het eens waren met mijn keuze om te stoppen, heb ik de knoop doorgehakt en ben ik daadwerkelijk gestopt. De enige vraag die toen nog overbleef, was: en nu?

Professionele begeleiding bij mijn studiekeuze

Na een maand te hebben gewerkt, ging ik me serieus verdiepen in vervolgopleidingen. Dit viel me ontzettend tegen. Er zijn simpelweg te veel studies, en van online studietesten werd ik niet veel wijzer. Toen stuitte mijn moeder op het idee om naar een studiecoördinator te gaan, iemand die mij actief zou kunnen helpen in het zoeken naar een geschikte studie voor mij. Onze keuze viel op Elke van Breda, en na een kennismakingsgesprek met haar te hebben gehad, ben ik begonnen bij haar begonnen.

Goed voor mijn zelfvertrouwen, inzicht in mijn kwaliteiten en interesses

Hoewel mijn tijd bij Elke tamelijk kort was (vijf gesprekken), heb ik erg veel geleerd in die tijd en ben ik met een goed gevoel en vol zelfvertrouwen bij haar weggegaan. Ook vond ik haar verrassend in haar aanpak: zij heeft mij doen inzien wat mijn kwaliteiten en eigenschappen zijn, waar mijn interesses liggen, en hoe ik deze twee met elkaar kan combineren. Met behulp van een Fitch-test heb ik meer inzicht gekregen in mijn capaciteiten en samen met Elke heb ik een beter overzicht gemaakt van welke studies nu daadwerkelijk bij mij passen. Ik vond het erg fijn om met Elke te praten over mijn studiekeuze. Hoewel ze aan de ene kant zeer ondersteunend was in mijn voorkeuren en meningen, was ze ook oprecht en realistisch en heeft ze veel nieuwe inzichten gegeven.

Blij met het resultaat

Ik heb erg genoten van Elkes begeleiding en ik ben zeker blij met het resultaat dat ik heb gekregen. Hoewel ik keuzes maken altijd best lastig zal vinden, was mijn keuze voor studiebegeleiding van Elke zeker een goede beslissing geweest!”