Je eigen studiekeuze maken, hoe moeilijk is dat?

Je eigen studiekeuze maken, hoe moeilijk is dat? Noa (20 jaar) vertelt over haar ervaring. Na 2,5 maand stopt zij met haar opleiding Rechtsgeleerdheid. Noa vertelt: “De opleiding viel me zo ontzettend tegen, het kostte me veel energie om iedere dag weer de reis te maken naar Maastricht”, waar zij studeerde. “Waarom ik voor deze studie heb gekozen? Mensen vonden het bij me passen, bovendien leek het me best leuk”.

Een verstandige studiekeuze maken?

Maar de realiteit viel tegen, het viel zelfs zo tegen dat ze besloot te stoppen. Achteraf gezien bleek dat haar omgeving (vrienden, familie) een behoorlijk grote stempel drukte op haar studiekeuze. “Iedereen in mijn omgeving heeft wel iets ‘van naam’ gestudeerd. Advocaten en artsen komen in mijn familie best wel voor. Dus ik voelde dat dat ook van mij werd verwacht. Dat anderen het beroep van jurist of advocaat wel bij me vonden passen, woog voor mij zo zwaar, dat ik mijn keuze ook daarop heb gebaseerd. Achteraf zie ik dat pas. Verder vertelt Noa; “Ik vond het in het begin best lastig om dit in te zien. En om dit thuis te vertellen. Gelukkig reageren mijn ouders heel goed op mijn verhaal. Ik heb ze verteld dat ik een nieuwe keuze wil maken. EenĀ eigen studiekeuze. Een keuze vanuit mezelf, los van wat anderen vinden.

Een studiekeuze maken die past bij mij!

Door het in beeld brengen van mijn waarden, werd al snel duidelijk dat ik bezig wil zijn met verhalen. Vertellen, schrijven, nuances inbrengen en verbanden leggen. Ik heb een brede interesse, maar dat dit zo belangrijk voor me is, wist ik niet. Zo zijn we eigenlijk begonnen met het in beeld brengen waar ik energie van krijg en wat bij me past”.

Een keuze maken vanuit jezelf is een heel krachtige kunst. Voor sommigen zelfs een levensles. Zolang je keuzes maakt vanuit jezelf, blijf je dicht bij- en trouw aan jezelf. Je kunt het dan altijd voor jezelf blijven uitleggen waarom je de dingen kiest die je kiest. Maar dan moet je wel weten wat jouw waarden zijn.

Blij met mijn studiekeuze!

Voor Noa heeft het goed uitgepakt om hier uitgebreid bij stil te staan; “Al is het nog steeds lastig om de mening van anderen naast me neer te leggen. Gelukkig reageert mijn directe omgeving heel erg positief. En dat geeft mij goede energie om te kiezen voor de vervolgopleiding die goed bij mij past!”

Wil je ook hulp bij je studiekeuze? Klik dan hier voor het maken van een afspraak