Is studiekeuzebegeleiding wat voor mij (of voor mijn kind)?

Is studiekeuzebegeleiding wat voor mij? – Op veel middelbare scholen krijgen scholieren hulp bij het maken van hun studiekeuze. In veel gevallen is deze vorm van studiekeuzebegeleiding niet genoeg. Dit blijkt ook wel uit het uitvalpercentage. Ruim één op de drie studenten valt in het eerste studiejaar uit. De keuze voor hun studie valt ze tegen. Achteraf gezien hebben ze er niet goed genoeg over nagedacht.

“Eén op de drie studenten heeft spijt van de studiekeuze”

Steeds meer scholieren en hun ouders schakelen de hulp in van een bureau voor individuele studiekeuzebegeleidng. Maar wanneer is begeleiding bij je studiekeuze zinvol? En wat kan je verwachten van studiekeuzebegeleiding?

Je moet het zelf graag willen

Begeleiding bij je studiekeuze heeft alleen zin als je zelf graag wilt weten welke vervolgopleiding je wilt doen. Je moet er klaar voor zijn om deze keuze te maken. Op het moment dat je vooral met dit vraagstuk bezig bent omdat anderen dit van je verlangen, ga dan bij jezelf te rade of begeleiding zinvol is. Want, een studiekeuzetraject kost (je ouders) niet alleen veel geld, je moet er zelf ook actief mee aan de slag.

Bedenk vooraf wat je doel is

Als je de hulp wilt inschakelen van een studiekeuzebegeleider is het fijn dat je vooraf bedenkt waar je precies behoefte aan hebt. Houd voor jezelf in je achterhoofd dat de keuze die je maakt jouwkeuze moet zijn. Wanneer je verwacht dat een studiekeuzebegeleider jou gaat vertellen wat je moet gaan studeren, kom je bedrogen uit. Een studiekeuzebegeleider helpt jou bij het maken van deze keuze. Hij of zij zal intensief met je aan de slag gaan, maar de uiteindelijke keuze maak je helemaal zelf.

Als je voor jezelf hebt besloten dat je graag serieus en actief aan de slag wilt met je studiekeuze, en dat je hier hulp bij kunt gebruiken, kijk dan goed rond door welke organisatie jij je wilt laten begeleiden.

De klik die je hebt met je studiekeuzebegeleider is heel belangrijk

De klik die je hebt met je studiekeuzebegeleider is heel belangrijk. Vaak heb je eerst een intakegesprek met jouw coach. Tijdens dat gesprek maak je kennis met degene die jou gaat begeleiden. Dit gesprek is belangrijk voor jou als scholier. Voel je je op de een of andere manier niet op je gemak bij je studiekeuzebegeleider, begin dan niet aan het traject. Je moet je vrij voelen om te kunnen zeggen wat jij denkt. Dus ook hier is het heel belangrijk dat je luistert naar je gevoel.

Wat mag je verwachten van studiekeuzebegeleiding?

Zoals met iedere keuze die je maakt, is ook je studiekeuze een proces waarvan het succes van de uitkomst niet vast staat. Ook tijdens je studie zal je nog twijfelen of dit wel de juiste keuze is geweest. Zo gaat dat nu eenmaal met het maken van grote keuzes. Je zult ook later nog, bij de keuze van je huis, je partner, je baan, twijfels hebben of het wel de juiste keuze is. Dus ook het inschakelen van professionele begeleiding geeft (helaas) geen garantie op succes. Maar wat kan je dan wel verwachten? Een studiekeuzebegeleider helpt jou met het in beeld brengen van jouw talenten, jouw waarden, jouw interesses en jouw voorkeuren. (klik hier voor uitgebreide informatie) Door goed door te vragen, door goed naar je te luisteren en door (positief) kritisch te zijn op wat je zegt. Ook zal hij of zij ervoor zorgen dat je voorbereid naar open dagen gaat, dat je in gesprek kunt gaan met beroepsprofessionals als je dat wilt, en dat je, met de groots mogelijke zekerheid, kiest voor een vervolgopleiding. Zodat je achteraf zeker weet dat je er alles aan gedaan hebt om een goede studiekeuze te maken! Een keuze die dicht bij je zelf ligt.

Interesse?

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden bij Studierevolutie? Vraag dan een gratis intakegesprek aan.