Gestopt met je studie, en dan?

Na een tussenjaar is Charlotte (20 jaar) begonnen aan haar studie International Business. De studie beviel haar toch minder dan ze had gedacht. Na veel wikken en wegen besloot ze te stoppen met haar studie. Een lastig besluit was dat wel, want wat moet ze nu gaan doen?

Na een tussenjaar gestopt met mijn studie

Na haar VWO diploma wist Charlotte zeker dat ze een tussenjaar wilde nemen. In dat jaar is ze gaan reizen. Eerst een half jaar in Engeland, om haar Engels te professionaliseren, daarna drie maanden Spanje, waar ze Spaans heeft gevolgd. In dat jaar werd het voor Charlotte steeds duidelijker dat ze inderdaad International Business wilde studeren. Dat wist ze eigenlijk vanaf haar 15e  al. Toch bleek de studie niet goed te passen. De verwachtingen sloten niet aan bij de werkelijkheid. 

De keuze voor International Business was gebaseerd op haar interesses voor vreemde talen en culturen en het werken in het bedrijfsleven. International Business leek dat allemaal te bieden. De praktijk viel toch tegen. Met name de hoeveelheid accounting en wiskunde, daar had ze zich op verkeken.  Ambitieus als ze is, bleef Charlotte doorzetten. Toch besloot ze haar gevoel te volgen en eens in gesprek te gaan met een studiekeuzecoach. Past deze studie me wel, is er geen beter alternatief?

Stoppen met mijn studie was best spannend

“Ik had best veel twijfels of de opleiding IB echt niet paste, of dat ik gewoon eventjes moest doorzetten. Waar Elke mij erg bij geholpen heeft is mij het inzicht te geven dat een zakelijk leven op veel meer manieren kan dan alleen maar management. Direct na het eerste gesprek werd het voor mij duidelijk dan ook duidelijk dat de studie IB mij niet bracht waar ik wilde zijn. Dat was best confronterend maar ook verhelderend. Het was eigenlijk heel fijn om eens van een afstandje te kijken naar mijn studie en de keuze voor deze studie, samen met een onafhankelijk iemand.

Inzicht in mijn kwaliteiten en mijn waarden

Veel van mijn vragen heeft Elke beantwoordt, maar zij stelde zelf ook veel vragen aan mij waardoor ik echt over mezelf en mijn karakter moest nadenken. Voor mij was het ook een hele eyeopener om te praten over studies die bij karakter passen, en niet alleen maar bij waar je goed in bent. Zelf heb ik nooit echt stil gestaan bij wat mijn waarden en kwaliteiten zijn en in welke studie ik deze kan waarmaken. Want waarden zijn vaak toch net iets anders dan iets wat je zomaar leuk vind.

Ook vond ik de sfeer tijdens de gesprekken heel erg fijn, samen werd er gezocht naar antwoorden op vragen over jezelf, en Elke kon vaak antwoord geven op al mijn vragen maar wachtte vaak ook af tot het antwoord vanuit mij kwam, omdat je uiteindelijk de beslissing ook weer zelf moet maken.

Na 4 gesprekken nog een top 2 studies over

Door onder andere een persoonlijkheidsanalyse en een opdracht waar ik mijn toekomst moest schetsen, kwam er een duidelijke rode draad naar voren. Ik zit nu vrij ver in het studiekeuzetraject en ik heb nu, na vier gesprekken, nog een top twee studies over die ik zelf verder ga onderzoeken.

Elke heeft me gelinkt aan professionals uit het werkveld zodat ik me op een heel andere manier kan inlezen in de studie en de mogelijkheden daarna. Vooral het feit dat ik met iemand kan praten die mij inzichten gaf en die mij vertelde dat het niet erg is om de verkeerde keuze te maken, heeft mij heel erg geholpen. 

Tevreden met het studiekeuzetraject?

Dit traject zou ik zeker aan mensen aanraden die ook wat meer over zichzelf willen weten, zeker omdat er een aantal gekwalificeerde persoonlijkheidstesten aan bod komen. Aan mensen die graag een snel antwoord willen en minder persoonlijke aandacht, zou ik dit traject minder aanraden omdat er natuurlijk wel wat tijd overheen gaat. Desondanks krijg je zeker antwoord op je vragen en helpt Elke je met onzekerheden! Ik ben zelf erg blij dat ik dit traject heb meegemaakt omdat ik meer over mezelf weet en meer over wat er bij mij past! Nu maar hopen dat het volgende studiejaar een beter succes wordt!”

Meer reviews lezen?