‘Gelukkig nieuw collegejaar!’

En nu die studiekeuze nog, of wordt het een tussenjaar?

De kalender zegt 01 september. Waar voor ons professionals 01 januari staat voor een nieuw jaar, is begin september een nieuw begin voor honderden scholieren en studenten. Een heel nieuw studiejaar staat te beginnen. We gaan er vol goede voornemens tegenaan. Op naar mooie resultaten en wie weet dat diploma!

Los van die goede voornemens om er een succesvol collegejaar van te maken, staan talloze scholieren en hun ouders voor de vraag ‘wat hierna?’. Het begin van het nieuwe collegejaar is hét moment om antwoord te vinden op deze belangrijke en soms ook stressvolle vraag. Maar hoe help je als ouder je kind nu op een constructieve manier om hier antwoord op te vinden?

Neem het probleem niet over maar luister vooral

Ga het onderwerp niet uit de weg, maar probeer op een rustige manier achter te komen waarom uw kind de keuze uitstelt. Kom vooral niet met allerlei voorbeelden of opties aan, maar laat uw kind zelf vertellen waar het tegenaan loopt. Vraag en luister.
That’s all! Een aantal vragen die uw kind tot nadenken zet is bijvoorbeeld ‘wil je wel dat wij je helpen?’, ‘wat heb je van ons nodig’ en ‘wat vindt je zo lastig aan het maken van deze keuze’.

Is een tussenjaar nu écht zo erg?

Het bewust niet aandragen van allerlei ideeën kan voor u als ouder enorm lastig zijn. Het is tenslotte uw kind en u heeft goed zicht op wat wel en niet bij uw zoon of dochter past. U kent uw kind het allerbeste. Toch?! De vraag is of deze stelling juist is. Het kan namelijk best zo zijn dat uw kind heel andere dromen najaagt. Dromen waar u als ouder geen weet van heeft. Misschien is uw kind nog helemaal niet toe aan studeren en is een jaar werken of een jaar reizen een hele zinvolle optie. Een tussenjaar kan namelijk bijdragen aan het vergroten van zelfkennis, het vergroten van zelfbewustzijn en beslisvaardigheid. Enorm waardevolle competenties voor iemand die aan de start staat van zijn of haar professionele/studerende leven.

Creëer ruimte om te ontdekken wat bij uw kind past

Een studie, een tussenjaar, of toch nog die stap van Havo naar VWO. Alles is mogelijk en niks is verkeerd. Het enige dat wij weten is dat nog steeds ieder collegejaar ruim 30% van alle eerstejaars studenten uitvalt en ongewenst belandt in een tussenjaar. Met een hoop teleurstelling en een deuk in het zelfvertrouwen als gevolg.

Geef uw kind de tijd en de ruimte, luister aandachtig en sta open voor de diverse opties die er zijn. En mocht u er niet uitkomen, dan zijn er altijd nog mensen gespecialiseerd in het beantwoorden van bovenstaande vraag.