Gastspreker bij het Strabrecht College in Geldrop

Gastspreker bij het Strabrecht College in Geldrop.

Begin september mocht ik als gastspreker optreden tijdens een informatieavond over studeren en studiekeuzes. Tijdens deze avond waren zo’n 250 eindexamenkandidaten (Havo en Vwo) en hun ouders aanwezig. Na een korte introductie, is aan alle eindexamenkandidaten gevraagd te gaan staan. Degene die al 100% zeker wisten welke studie zij gaan kiezen, mochten gaan zitten. Meer dan de helft van de scholieren bleef staan.

6 op de 10 eindexamenkandidaten heeft in januari nog geen studiekeuze gemaakt.

Dat er zo velen bleven staan, is niet wonderlijk. Uit een studie van onderzoeksbureau Newcom  blijkt dat slechts 4 op de 10 laatstejaars scholieren in januari een studiekeuze heeft gemaakt. Het komt dus veel voor dat jongeren hun studiekeuze uitstellen tot het laatste moment. En dat is nu precies de reden waarom het uitvalpercentage onder eerstejaars studenten zo hoog is. Eén op de drie stopt. Dikke kans dus dat jij (of uw kind) tot die groep behoort.

Verkeerde verwachtingen is de grootste reden tot uitval

De oorzaak van uitval is in de meeste gevallen dat studenten onvoldoende beeld hebben bij de studie. Door deze tegenvallende inhoud loopt de motivatie terug en dan komen er vanzelf tegenvallende studieresultaten. Met uitval als gevolg. Niet alleen kost dit veel geld, maar het kan ook een gevoel van falen opleveren.

Hoe kom je dan tot een goede studiekeuze?

Tijdens de informatieavond ben ik vooral ingegaan op het maken van een studiekeuze. Welke factoren spelen mee, waar begin je eigenlijk en hoe help je als ouder nu op een constructieve manier met deze zoektocht. Door te beginnen bij jezelf (welke kwaliteiten heb ik, wat vind ik belangrijk, waar krijg ik energie van en wat vind ik leuk om te doen), kan je veel gerichter naar je opties kijken dan wanneer je begint bij die 700 opties die er zijn. Door de voorbeelden te noemen uit de praktijk, maakte het voor ouders en hun kinderen heel helder hoe je (ook) naar jezelf kunt kijken. Door concrete tips, die je ook zelf thuis kunt doen, werd het verhaal heel helder en herkenbaar voor velen.

Achteraf kwam er veel positieve feedback. Ook nog een paar dagen na de presentatie. “Elke, dank voor je goede verhaal en de leuke wijze waarop je dit met een grote groep hebt neergezet”. 

Ook interesse in dit verhaal?

Hierbij wil ik graag het Strabrecht College bedanken voor de uitnodiging om mijn verhaal te vertellen over het maken van een studiekeuze.

Alle informatie staat in de presentatie die achteraf is rondgestuurd naar de aanwezigen.

Bent u geïnteresseerd in dit verhaal, of wilt u als school ook uw ouders en eindexamenkandidaten voorlichten door middel van mijn verhaal, stuur dan een berichtje via het contactformulier.