Deadline selectiestudies 15 januari 2019

Deadline studies met een selectie (ook wel numerus fixus genoemd). Het is alweer bijna zover, 15 januari 2019 sluit de inschrijfdatum voor de selectiestudies.  Wil je je opgeven voor een selectiestudie, doe dit dan vlug!

Wat betekent numerus fixus?

Voorheen bestond selectie uit een loting. Je kon geluk hebben en ingeloot worden, of je had pech. Los van je schoolprestaties. Het was gewoon een soort loterij.  Nu is dat anders. Steeds meer Hogescholen en Universiteiten selecteren hun studenten zelf. Het gaat dan vaak met name om de motivatie die jij hebt om een studie te doen. Ze kijken ook vaak of jij over de juiste competenties en de juiste motivatie beschikt om de studie goed af te ronden.

De manier waarop ze dit bepalen is per onderwijsinstelling weer anders. Bij de ene onderwijsinstelling moet je op gesprek komen en bij een andere moet je juist een portfolio inleveren of een huiswerkopdracht voorbereiden. Lees dus goed op de website van de hogeschool of Universiteit hoe hun selectieprocedure eruit ziet. Vaak geven zij ook wel tips hoe je je goed kunt voorbereiden.

Welke studies hanteren een decentrale selectie?

Ieder jaar is de lijst met studies met een decentrale selectie weer anders. Gelukkig zijn er instanties die dat lijstje mooi op een rijtje hebben. Via onderstaande link kun je de lijst zien voor WO-studies en HBO-studies.

Klik hier voor de lijst met selectiestudies voor HBO en WO.

Kan ik mij voor meerdere studies aanmelden?

Je mag je voor maximaal twee numerus fixus studies tegelijkertijd aanmelden. Voor de opleidingen Geneeskunde, Tandheelkunde, Fysiotherapie, Mondzorgkunde, en Verloskunde mag je je maar bij één hogeschool of universiteit aanmelden. Let op, niet alle opleidingen op alle locaties hanteren een numerus fixus. Doe dus goed onderzoek welke opleidingen wel en welke opleiding geen selectie hanteert.

Wil je nog een laatste studiekeuzecheck voordat je je inschrijft? Neem dan contact op