De studie Kunstmatige intelligentie, wat is dat nu eigenlijk?

De studie Kunstmatige intelligentie wat is dat nu eigenlijk? Kunstmatige intelligentie, ofwel Artificial Intelligence. Het is een studie die relatief best nieuw is. Maar wat is het nu eigenlijk? Wat zijn de verschillen tussen de opleidingen. Wat voor type student moet je zijn om voor deze studie te kiezen?

De studie Kunstmatige Intelligentie

We leven in een wereld waarin data steeds belangrijker wordt. Gegevens en informatie over mensen wordt steeds meer geld waard. Bijna alles wordt bijgehouden. Ons gedrag op internet, de manier waarop we onze auto’s besturen, de telefoongesprekken die we voeren. Niet alleen mensen maar zelfs objecten genereren elke dag miljoenen keren gegevens over ons. De studie Kunstmatige Intelligentie gaat hierover.

Al deze data maakt ons het leven enerzijds makkelijker. Bol.com beveelt ons automatisch producten aan. Bij de supermarkt krijg je persoonlijke aanbiedingen. Facebook heeft gezichtsherkenning en Siri  fungeert als onze persoonlijke assistente.

Anderzijds is Kunstmatige Intelligentie voor veel mensen ook best eng. Robots die ons te woord staan. Zelfrijdende auto’s. Machines die ‘denken als mensen’ en die kunnen plannen, leren en onze taal begrijpen? Deze ontwikkelingen gaan razendsnel. Bovendien gaan ze het dagelijks leven behoorlijk veranderen. De technieken achter deze voorbeelden, dat is kunstmatige intelligentie.

Een opleiding met veel raakvlakken

Bij Kunstmatige Intelligentie gaat het erom dat computers taken uitvoeren waar normaal een menselijk brein voor nodig is. De studie draait niet alleen om programmeren. Het heeft veel meer raakvlakken. Zoals met psychologie, filosofie, taalwetenschap, informatica en informatiekunde. Dus als je Kunstmatige Intelligentie gaat studeren, is het fijn als je interesse hebt in al deze disciplines.

Aanleg voor logica is belangrijk

Over het algemeen wordt Kunstmatige Intelligentie gezien als een technische opleiding. Want het niveau wiskunde ligt behoorlijk hoog. Aanleg voor logica en voor ‘geavanceerde’ wiskunde is bij veel universiteiten gewenst. Studenten vertellen: “Je krijgt pittige vakken zoals Logica, Wiskunde en een flinke dosis programmeren”. Er wordt zelfs geadviseerd om een cursus programmeren te volgen als je hier nog geen ervaring in hebt. Het schijnt een behoorlijk struikel vak te zijn voor veel studenten.

Waar kan je het studeren?

Je kunt de opleiding Kunstmatige Intelligentie (of Artificial Intelligence) volgen aan 6 Universiteiten in Nederland. En iedere Universiteit heeft zo zijn eigen focus.

Universiteit Groningen (RUG) Taalwetenschap, programmeren, handschriftherkenning, wiskunde en cognitief modelleren
Universiteit Utrecht (UU) De basis achter KI, logisch denken, filosofie, psychologie en taalwetenschap
Vrije Universiteit Amsterdam (VU) Toepassingen in de medische wetenschap en psychologie
Universiteit van Amsterdam (UVA) Informatica, wiskunde en visualisatie
Universiteit Nijmegen Softwaretoepassingen, modelleren
Universiteit Maastricht Focus op wiskunde en informatica

Wat een huidige student weet te vertellen: “Als je op zoek bent naar een studie met veel modelleren en programmeren, ben je beter af in Groningen. Voor een meer filosofische inslag past Utrecht beter”.

Een brede bachelor met veel aansluitende masters

Als je je bachelor hebt afgerond, heb je een breed spectrum aan masters waaruit je kunt kiezen. De keuze varieert van Taalwetenschap tot Robotica tot Cognitieve Wetenschap. Je kunt dus eigenlijk nog heel veel kanten uit.

Type student

Over het algemeen moet je als student Kunstmatige Intelligentie interesse hebben in computers en in het menselijk brein. Het is belangrijk dat je van exact denken houdt. Want tijdens vrijwel alle opleidingen vormen geavanceerd programmeren, statistiek, wiskunde en logica een belangrijk onderdeel. Ook heeft de studie een praktisch doel, je bent veel bezig met ontwikkelen van slimme computers (denk aan zelfsturende auto’s, intelligente apps, aanbevelingen op netflix etc.) Mocht je je willen verdiepen in de wereld van gezondheid, dan lijkt de opleiding aan de VU goed te passen.

Baankans?

De baankansen voor afgestudeerden zijn goed. 90% van de KI-studenten krijgen al voordat zij afgestudeerd zijn, een baan aangeboden. Zo vertelt een oud student: “Ik ben nu business analist. Ik vertel de ontwikkelaars hoe systemen eruit moeten zien zodat de business hiermee kan werken. Heel erg leuk want zo ben ik overal bij betrokken en er wordt ook naar je geluisterd omdat ik de schakel ben tussen de IT specialisten en de mensen die met de systemen moeten werken”. 

Twijfel jij ook over je studiekeuze? Wellicht helpt dit artikel je een beetje op weg.

Voor dit artikel heeft Elke van Breda van Studierevolutie samengewerkt met Judith Knobbout Gerdessen van Keuzesprong.