De juiste studiekeuze

De juiste studiekeuze maken zou iedere student wel willen. Maar hoe maak je nu de juiste keuze. En, bestaat er zoiets als ‘de juiste’ keuze? In sommige gevallen wel. Er is altijd wel een handvol scholieren die precies weten wat ze willen studeren. Zij maken hun studiekeuze zonder blikken of blozen en na een aantal jaren kiezen zij het beroep waar ze altijd al van dromen. Alleen, voor de meesten van ons ligt het net even wat ingewikkelder. De meesten van ons weten niet precies wat ze willen. Daarom is het maar de vraag of ‘de juiste studiekeuze’ in dat geval bestaat.

Welke studie past bij mij?

‘Wat is de juiste studiekeuze voor mij?’ is een vraag die bijna niet sluitend te beantwoorden is. Een al iets makkelijker te beantwoorden vraag is, ‘welke studie past bij mij’? Of beter nog ‘ welke studies passen er allemaal bij mij’. Want, veel studies hebben overeenkomsten. Bovendien zijn er meerdere routes die leiden naar jouw toekomst. Kies je voor commerciële economie of voor business innovation? Voor jouw eerste baan zijn allebei de studies waarschijnlijk passend. Ga je bijvoorbeeld voor het eerst werken als recruiter, dan is een opleiding HRM passend, maar ook een opleiding toegepaste psychologie of bedrijfskunde.

Kies een richting die aansluit bij je kwaliteiten

Als je voor het eerst gaat werken, wordt er vooral gevraagd naar een bepaald werk en denkniveau, in combinatie met vaardigheden. Om het voorbeeld van de ‘recruiter’ er nog eens bij te pakken. Er worden vooral uitstekende communicatieve vaardigheden gevraagd, aangevuld met een commerciële instelling. De specifieke vooropleiding blijkt veel minder van belang. Het is daarom belangrijk dat je jezelf gedurende je studie wel een beetje leert kennen, zodat je tijdens het sollicitatiegesprek jezelf kunt presenteren. Het is natuurlijk helemaal mooi als je tijdens je studiekeuzeproces genoeg aandacht besteedt aan de vragen ‘wie ben ik’, ‘wat wil ik’ en ‘wat vind ik belangrijk’. Zo werk je het in ieder geval in de hand dat je geen ‘verkeerde’ studiekeuze maakt. Concrete tips over het maken van een goede studiekeuze vindt je overigens hier.

Je studiekeuze vorm je deels tijdens je studie

Eenmaal een studie gekozen, dan ga je tijden je studie pas echt vorm geven aan je toekomst. Bijvoorbeeld door het volgen van bepaalde minoren. Of door het kiezen van een stage in een bepaalde richting. Kies je bijvoorbeeld voor de opleiding Social Studies, dan ga je je later gedurende je studie specialiseren in een richting. Dit geldt voor heel veel opleidingen. Het eerste jaar is vaak nog breed, later kies je je specialisatie uit. En met name door het kiezen van specifieke stages begint je loopbaan zich zo langzaamaan te vormen.

De juiste studiekeuze

Die ene perfecte studie die jou helemaal op het lijf geschreven is, is er dus in veel gevallen helemaal niet. Het is goed om je dit te beseffen. Dit helpt je misschien om je studiekeuze een beetje te relativeren.